Има опасност режимът на водата в Ловеч да стане по-драстичен

...
 Има опасност режимът на водата в Ловеч да стане по-драстичен
Коментари Харесай

Ситуацията с водата в Ловеч е критична, има опасност режимът да стане по-драстичен

 

Има заплаха режимът на водата в Ловеч да стане по-драстичен поради метеорологичните условия, неналичието на превалявания и високите дневни температури. Ситуацията е сериозна. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на ВиК-Ловеч инж. Данаил Събевски.

В Ловеч и Плевен бе въведен режим на водата. Причината е трайното засушаване и доста намалелият дебит на водоснабдителната група „ Черни Осъм “, която обезпечава питейна вода на Ловеч и част от Плевен.

На режим към този момент е и Тетевен

В Плевен се стопира водоснабдяването от 23 часа до 5 часа, а в Ловеч - от 22 часа до 6 часа.

 Скрит за хората, не се появява пред медии: Кой е Румен Гайтански-Вълка? България 5 мин. Скрит за хората, не се появява пред медии: Кой е Румен Гайтански-Вълка?  Златният стандарт при витамините Съдържание от партньори 3 мин. Златният стандарт при витамините  Над 38 градуса: Оранжев код за горещини и в четвъртък България 2 мин. Над 38 градуса: Оранжев код за горещини и в четвъртък  Извънредно състояние в съветската Белгородска област след нападението на украинските сили Светът 2 мин. Извънредно състояние в съветската Белгородска област след нападението на украинските сили  Раздадени благотворително: Откриха смъртоносни дози метамфетамин в бонбони с ананас Светът 3 мин. Раздадени благотворително: Откриха смъртоносни дози метамфетамин в бонбони с ананас  Откриха тяло на мъж при устието на река Ропотамо България 1 мин. Откриха тяло на мъж при устието на река Ропотамо  „ Трябват ми пари, с цел да си върна другото BMW “: Американски боец призна, че е продавал държавни секрети на Китай Светът 2 мин. „ Трябват ми пари, с цел да си върна другото BMW “: Американски боец призна, че е продавал държавни секрети на Китай  Скрит за хората, не се появява пред медии: Кой е Румен Гайтански-Вълка? България 5 мин. Скрит за хората, не се появява пред медии: Кой е Румен Гайтански-Вълка?  Златният стандарт при витамините Съдържание от партньори 3 мин. Златният стандарт при витамините  Над 38 градуса: Оранжев код за горещини и в четвъртък България 2 мин. Над 38 градуса: Оранжев код за горещини и в четвъртък  Извънредно състояние в съветската Белгородска област след нападението на украинските сили Светът 2 мин. Извънредно състояние в съветската Белгородска област след нападението на украинските сили  Раздадени благотворително: Откриха смъртоносни дози метамфетамин в бонбони с ананас Светът 3 мин. Раздадени благотворително: Откриха смъртоносни дози метамфетамин в бонбони с ананас  Откриха тяло на мъж при устието на река Ропотамо България 1 мин. Откриха тяло на мъж при устието на река Ропотамо  „ Трябват ми пари, с цел да си върна другото BMW “: Американски боец призна, че е продавал държавни секрети на Китай Светът 2 мин. „ Трябват ми пари, с цел да си върна другото BMW “: Американски боец призна, че е продавал държавни секрети на Китай

Събевски разясни, че сега дебитът е 340 литра в секунда, като под 400 литра в секунда се постанова начало на режим в двата града. 

„ Миналата година същото количество вървеше на 4 октомври, когато бяхме на режим. Тази година нещата се случват два месеца по-рано, което значи, че в случай че не завали, както предходната година до ноември, просто ще паднат фрапантно количествата и режимът ще е много по-тежък “, посочи Данаил Събевски.

Най-уязвими са системите, които употребяват повърхностни водоизточници

Той напомни, че предходната година се стигна до обстановката да се подава вода към градовете преди обед и следобяд за по четири часа.

„ И това беше, в случай че режимът беше един месец и то в хладното. Сега приказваме за температури от 40 градуса, което е много притеснително за мен “, добави Събевски. 

По думите му решението на казуса с водата е в няколко стъпки. Първата е цялостна замяна на вътрешни водопроводни мрежи. Втората е замяна на тръбопровод „ Черни Осъм “, а трета е прекъсване на позволението за изсичане на гори, които са във вододайните зони в Балкана към водоизточника.

Най-задължителна мярка е построяването на язовир " Черни Осъм ", което е почнало преди години. Към момента не се знае какъв брой ще коства построяването му.

По думите на инж. Данаил Събевски към 70% от водопроводната мрежа на Ловеч, която е 100 км, е сменена, само че финансовите благоприятни условия не стигат за цялостната замяна на мрежата.

Официалните загуби на вода по магистралния тръбопровод са 5%, а в обитаемоте места са над 50%.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР